Rad od kuće za one koji to nisu praktikovali

Suočeni sa iznenadnim potrebom da se smanji broj ljudi na ulici i interakcija među njima, u uslovima pandemije, oni koji mogu, ovih dana prebacili su svoje zaposlene na rad od kuće. Neke delatnosti podrazumevaju da, suštinski, zaposleni od kuće neće imati šta da rade, jer su im radna mesta usko vezana za prostor u kome inače obavljaju svoj posao. Ali oni koji mogu da, uz pomoć telefona i računara, obavljaju deo posla od kuće, a nisu se sa tim sretali u svom radnom veku, naći će da ovo nije nimalo lak zadatak. Naročito ako su u kući i deca koja odjednom ne idu u školu ili vrtić.

Mnogi će vam reći, smirite decu i izolujte se u drugu sobu. A ako druge sobe nema, napravite kutak u kome radite. Decu smiriti je u ovim uslovima veoma teško, pogotovo što sunce spolja i prvi dani proleća mame u park, na igrališta, a trotinet, roleri, lopta i bicikl stoje “parkirani” negde u blizini…

Ono što je važno je napraviti rutinu koja će vas podsećati da ste na “radnom zadatku”. Oni koji već rade od kuće često pominju i to da  oblačenje kao da ćete zaista otići na posao može da pomogne. Zaboravite na pidžamu i trenerku, obucite se kao da ćete izaći. Ako na poslu nosite odelo, možda će vam pomoći da kod kuće budete barem u košulji i pantalonama. Kafu nemojte gustirati satima, već je isto onako brzo popijte kao kad ujutro pokušavate da to obavite pre nego što decu odvedete u školu. I nemojte odmah uključivati fejsbuk i vesti. Jer nemate ih ni u kancelariji (naravno, znamo da ima onih koji prespavaju radno vreme, gledaju filmove tokom radnog vremena i slično, oni će svakako to nastaviti i kod kuće… )

Što se tiče prostora u kući, sad nije trenutak da idete u nabavku materijala za pregrađivanje sobe, niti za kupovinu nameštaja. Moraćete da se priviknete na ono što inače u svom domu imate. Ako deca imaju neki radni kutak, podelite ga sa njima – kada oni ne rade domaći, radite vi. Upravo tako možete i decu ubediti da vam na kratko ostave na miru – jer morate da radite domaći.

Rad od kuće, via Pixabay

Deca ako su školarci, imaju i sama neke obaveze ovih dana, jer im je nastava organizovana na daljinu, sa televizijskih programa. Neki su našli da je ova novina odlično urađena, a neki se teže navikavaju na to sve što ovakvo učenje podrazumeva. Zbog toga je veoma važno da pomognete svojoj deci da gradivo prate sa pažnjom i razumevanjem, jer će im nekoliko dana biti zanimljivo, ali onda će početi da “vrdaju”. Prema tim obavezama uskladite i svoje radne zadatke.

Psiholozi kažu važna je ta jutarnja rutina. Napravite sebi jutarnju rutinu. Ustanite malo ranije kako biste od dece “ućarili” nešto vremena i za sebe. Obucite se, popijte kafu i doručkujte, ako to praktikujete i u normalnim životnim uslovima i sedite da radite. Nije čak bitno ni ako nemate taj “samo svoj” kutak u stanu. Radite, pišite dnevne obaveze, počnite da koristite planer i napravite listu onoga što treba da obavite tog dana.

Kada se deca probude i dođe vreme da slušaju nastavu, bilo bi lepo da im se priključite, ukoliko im je potrebna pomoć, makar dok se ne uhodaju sami. Možda čak možete i da radite dok deca u vašoj blizini prate nastavu, povremeno ih kontrolišući da im nešto drugo ne odvuče pažnju.

Teško je, naravno, biti skoncentrisan na posao i usput sve pratiti šta se u kući događa. Pokušajte da ne čujete, mnogima muzika pomaže da se “isključe”. Pravite pauze u radu, ne preterujte sa kafom i čajevima, nemojte svaki čas ustajati da popijete nešto ili gricnete nešto. Disciplina u tom smislu dovodi do veće efikasnosti u radu.

Ono što je važno, dajte sebi nekoliko dana za uvođenje ovih novih navika, i  pokušajte da se ne nervirate ako ne uspete iz prve da postignete sve što planirate za jedan dan. Biće bolje, pronaći ćete neki način rada koji je najefikasniji za vas. Preporuka je i da ne zaboravite da spavate dovoljno. Noćni rad, koji će izabrati neki, nije toliko efikasan, ali ako ne uspete da preko dana napravite sebi dovoljno radnog vremena, veče će biti jedino što preostaje. I tu postoje neke smernice, čim se deca primire, sedite da radite, nemojte da vam filmovi i serije odvuku pažnju.

Merite koliko radite dnevno i probajte da svakog dana malo povećate učinak, ali svakako ne preterujte, nemojte da dane pretorite samo u posao, setite se da je svima ova situacija nova i posvetite se dovoljno sebi i svojoj porodici. A posao će doći na red.

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.