Rovinjski opus Bruna Maskarelija u Beogradu

Bruno Maskareli u Beogradu

Bruno Maskareli

U četvrtak, 23. aprila 2015. godine u 19 časova, u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ na Kalemegdanu, a u saradnji Zavičajnog muzeja  grada Rovinja, Zajednice Srba Istarske županije i ULUS-a, otvara se samostalna izložba Bruna Maskarelija „Rovinjski opus“. Svečanost otvaranja ove izložbe će upotpuniti muzika Arsenija Jovanovića.

Životopis Bruna Maskarelija beleži dugi niz adresa koje su bile mesto  njegovog umetničkog života i stvaranja. Taj niz trasira dugi put od Sarajeva, Banjaluke,Beograda, Zagreba, Rovinja, Trsta, Milana, Novare, Lozane, Ženeve, Brazila, Izraela, severne Amerike do Pariza. Put na kome je Rovinj bio i ostao adresa i luka isplovljavanja. Na toj rovinjskoj adresi ispisan je tekst i kontekst umetničkog živopisa koji se odvijao u posebnom  vremenu  i poetskom stavu  a koje danas tražimo u nesigurnom sećanju  zamućenih vremenskih margina jedne neispisane i nesređene istorijsko umetničke hronologije. Najstarije Maskarelijeve  slike nastale su pedesetih godina dvadesetog veka, a osobeni rukopis autora i samosvojnost žanrovskih artefakata (krajolici, vedute, portreti) govorili su zrelim jezikom magičnog realizma.

Maskarelijevo  slikarstvo  duboko je  utkana u urbano tkivo Rovinja.

Rođen je 1926. U Sarajevu. Zagrebačku akademiju likovnih umetnosti upisao je 1948/9.

Prvu samostalnu izložbu priredio 1951. godine i od tada je realizovao preko 200 samostalnih i 500 grupnih izlaganja u svim značajnim svetskim metropolama.

Izložba u Beogradu obuhvata oko čak 120 radova, skica, crteža i grafika.

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.