Sećanje na Ružicu Sokić

Ružica Sokić, glumica

Ružica Sokić, foto arhiva Fondacije Ružice Sokić

Povodom 14. decembra, dana rođenja proslavljene glumice Ružice Sokić, fondacija koja nosi njeno ime, a koju je osnovao suprug velike glumice Miroslav Lukić, pripremila je „Sećanje na Ružicu Sokić“, koje će nas kroz raznolik program između 11. i 19. decembra podsetiti na stvaralaštvo jedne od najplodnijih glumica sa ovih prostora, čija je jedina želja, izgovorena nekoliko dana pre odlaska, glasila: Nemojte me zaboraviti.

Dani „Sećanja na Ružicu Sokić“ počeće 11. decembra u podne, otvaranjem izložbe filmskih plakata i konferencijom za novinare u Muzeju jugoslovenske kunoteke. Ružica Sokić je tokom svoje bogate karijere odigrala čak 51 filmsku ulogu.

Na dan rođenja Ružice Sokić, 14. decembra, na kući u Krunskoj ulici broj 50 u kojoj je živela skoro 30 godina, biće postavljena spomen-ploča.

Ružica Sokic

Ružica Sokić, arhiva Fondacije Ružice Sokić

Još jedna izložba posvećena Ružici Sokić biće otvorena u foajeu Ateljea 212 u kome je kao stalni član ansambla od 1961. godine dugi niz godina igrala i stvorila nezaboravne pozorišne likove – Hani (Ko se boji Virdžinije Vulf), Mileva (Krmeći kas), Sara (Ljubavnik), Šila (Džo Eg), Mir Jam(Ranjeni orao), Žuta (Žuta), Sarka (Ožalošćena porodica), Hane (Iz života kišnih glista), Meg Folan (Lepotica Linejna), Meri (Dugo putovanje u noć)…

Dane sećanja na veliku i omiljenu glumicu obogatiće i projekcija filma Dragana Kresoje „Život je san“, 18. decembra u 19 časova, u Svečanoj sali Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj 1.

Idućeg dana, na godišnjicu odlaska Ružice Sokić, na Novom groblju, u Aleji zaslužnih građana, biće održan godišnji pomen.

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.