Selindžerove 22 izgubljene priče

Dž.D. Selindžer

Džerom Dejvid Selindžer (J.D. Salinger), foto: Associated Press

 Poslednja objavljena priča čuvenog američkog pisca Džeroma Dejvida Selindžera našla se u magazinu Njujorker davne 1965. godine. Iako je ovaj uticajni autor  umro tek u januaru 2010. godine, ostao je dosledan svojoj želji da više ne objavljuje. Posle velikog uspeha romana “Lovac u žitu” koji je postao bestseler, a glavni junak Holden Kolfild verovatno najpoznatiji američki književni tinejdžer, Selinžer je objavio još nekoliko novela i onda se sasvim povukao iz javnosti. “Lovac u žitu” stekao je kultni status, a i do danas ostao jedna od najtraženijih knjiga, koja se godišnje proda u oko 250.000 primeraka.

Desetak godina posle objavljivanja poslednje priče u Njujorkeru, Selindžer je pristao da se ispovedi Njujork Tajmsu, kada je rekao da je objavljivanje napad na njegovu privatnost i da voli da piše, ali da piše samo za sebe i zbog sopstvenog zadovoljstva.

Uprkos Selindžerovom odbijanju da objavljuje i da se pojavljuje u medijima, tokom decenija su se pojavljivale mnoge priče o njemu, uključujući i memoare njegove ćerke Margaret i nekadašnje ljubavnice Džojs Mejnard. Ni njegovo okretanje zen budizmu ili hinduizmu, opsesija živom hranom ili homeopatijom nisu prošli nezapaženo. Ipak, posle njegove smrti, glavno pitanje koje se nadvilo nad njegovim imenom je –  da li je zaista, kako je sam tvrdio, i dalje pisao i da li će publika ikada dobiti mogućnost da to vidi?

Selindžer, Dejvid šilds i Sejn Salerno

Naslovna strana nove Selindžerove biografije, autori Dejvid Šilds i Šejn Salerno

Decenijama već, ljubitelji Selindžerovih dela nadaju se da je ovaj autor do kraja života pisao priče a možda i romane i da će oni jednog dana ugledati svetlost dana. Ovih dana, tek objavljena biografija pod kratkim nazivom “Selindžer” autora Dejvida Šildsa i Šejna Salerna koju prati i dokumentarni film, donosi i tvrdnju da će pet novih Selindžerovih knjiga biti objavljeno u periodu između 2015. i 2020. godine. Dejvid Šilds i Šejn Salerno do sada se nisu bavili životom i delom Dž. D. Selindžera, a ova zajednička knjiga o poznatom piscu donosi čak na preko 700 stranica nove informacije, pisma, fotografije i druge do sada nepoznate detalje o piščevom životu i karakteru, istovremeno osporavajući i mnoge legende ispletene oko njegovog imena.

I dok se, eventualno, ne ostvari tvrdnja Šildsa i Salerna o novim Selindžerovim knjigama, biografija koja je upravo objavljena od prvih stranica donosi jednu dramatično oblikovanu priču, sa mnogo podataka, sagovornika i zanimljivih teza, koja donosi do sada najkompletniju sliku o ovom intrigantnom autoru koji privlači generacije i generacije čitalaca širom sveta.

S. Spasić

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.