Foto/super/hiperrealizam u Vojvodini

Milan Blanuša

Milan Blanuša, Ličnost posmatra apstraktnu sliku

Izložba Foto/super/hiperrealizam u Vojvodini,  Savremena galerija Zrenjanin i Galerija Most Novi Sad, novembar-decembar 2013.

Izložba Foto/super/hiperrealizam u Vojvodini bavi se jednom zanimljivom pojavom u vojvođanskom slikarstvu tokom sedamdesetih godina XX veka, koja se javlja – skoro istovremeno sa zbivanjima na tada aktuelnoj međunarodnij umetničkoj sceni. Koncepcija i pokret fotorealizma proističu iz pop-arta, iz jednog direktnijeg odnosa prema stvarnosti i predmetu, ali i iz specifičnog shvatanja realnosti. To je vreme jačanja pozicije i uloge fotografije u svetu tada uznapredovalih mas-medijskih komunikacija. Fotorealistički slikari fotos prihvataju kao obrazac, ona je deo procesa slikanja te interpretacija stvarnosti nije direktna – nego je posredna, jer se slikanjem ostvaruju fotografske predstave realnosti (ljudi, predeli, gradovi, stvari, događaji).

Milan Blanuša, Vladimir Tomić, Dragan Stojkov, Ištvan Sajko, Jozef Klaćik, Dušan Todorović, Milorad Dželetović, Nebojša Radojev i Radiša Lucić su tokom sedamdesetih godina slikali načinom radikalnog foto/super/hiperrealizma. U tadašnjoj „novoj figuraciji“ oni su istaknuti akteri, učesnici brojnih tada značajnih izložbi na kojima su sagledavane slikarske tendencije tokom sedamdesetih i početkom osamdesetih godina XX veka. Njihova ostvarenja iz toga vremena poseduju duh tog specifičnog doba – duh jednog društva koje je, iako obuhvaćeno globalističkim hladnoratovskim „Damaklovim mačem“, strepnjom od zlokobne senke „atomske pečurke“, alijenacijskom problematikom ali i atmosferom društva specifičnog poretka i ugleda u svetu, društva koje je sve više postajalo urbano i potrošačko, društvo koje je reflektovalo duh progresa…

Do sada ova specifična pojava u vojvođanskoj umetnosti nije zasebno sagledavana, razmatrana i valorizovana, te u tom smislu ovaj izložbeni poduhvat predstavlja specifičan doprinos našoj novijoj istoriji umetnosti.

Za postavku Foto/hiper/superrealizam u Vojvodini, koju je autorski priredio Sava Stepanov, likovni kritičar iz Novog Sada, okupljene su slike iz nekoliko muzejskih, galerijskih i privatnih kolekcija. Izložbu zajednički organizuju Savremena galerija UK Ečka u Zrenjaninu (18-30. novembar) i Galerija Most Zavoda za kulturu Vojvodine u Novom Sadu (3-13. decembar 2013).

 

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.