Telo kao portal

Izložba “Invertovana realnost” Dragane Grujičić u Galeriji SKC, 20. jun – 5. jul 2013.

dualism 2013Na samostalnoj izložbi slika i crteža “Invertovana realnost” autorka, Dragana Grujičić predstavlja seriju radova koja se bave tematikom istraživanja i preispitivanja fenomena dualizma. Umetnica koristi saznanja iz oblasti savremene nauke (posebno medicine i biohemije) u kombinaciji sa subjektivnim i emotivnim iskustvima. Kako sama kaže, početna inspiracija njenog ukupnog umetničkog iskustva jeste izučavanje odnosa biohemije tela i potrebe za slobodom duše. Takođe, kroz figuralni pristup, autorka konstantno iznova istražuje i preispituje mogućnosti i značenja predstave ljudskog tela (sopstvenog tela).

Telo, samo po sebi predstavlja okosnicu rada Dragane Grujičić. Stavljajući telo u različite položaje i odnose, na realnu osnovu pridodaje snažan simbolički kontekst. Autorka kaže:

– Cilj mi je da stvorim neki svoj paralelni svet, koji će jezikom likovnih simbola preneti celokupno bogatstvo unutrašnjih zbivanja, a osnovna tačka dodira sa spoljašnjim svetom je predstava tela koja se iznova pojavljuje na radovima. Samim tim, mogla bih reći da za mene telo predstalja portal između duhovnog i materijalnom sveta.

dualism paintings

Zašto invertne slike? 

dualism 2013.2– Boju kože zamenili su plavičasti i sivkasti obrisi, iz prostora telesnosti premeštam se u prostor duha, a telo je u ovom slučaju reprezentacija unutrašnjeg sveta. Upravo iz tog razloga, promišljanja o unutrašnjem, duhovnom postojanju, koje je uslovljeno materijalnim, javila se potreba za predstavljanjem dvojne prirode čoveka i sopstvene dvojnosti i u pojavnom obliku. Filozofija dualizma nam govori da u ljudskom životu postoje dve sukobljenje ili paralelne realnosti, a to su materijalna i duhovna. Postojanje paralelne realnosti takođe upućuje i na mogućnost istovremenog proživljavanja različitih životnih izbora. Razlaganje, udvajanje, suočavanje sa dvostrukom prirodom čoveka i suočavanje sa sobom.

Dragana Grujičić (Beograd, 1983) diplomirala je slikarstvo 2008. godine u kasi profesora Slobodana Rosandića a specijalizirala u klasi prof. Čedomira Vasića. Izlagala je samostalno na 17 izložbi i grupno oko 35 izložbi u zemlji i inostranstvu. U svom radu uglavnom koristi istraživanja iz oblasti prirodnih nauka, hemijske formule, šematske prikaze jedinjenja i procesa koji daju naučni odgovor na emotivna pitanja, bilo da je reč o ljubavi ili svakodnevnim opsesijama, koje, suočene sa naučnim odgovorima, daju sliku iz drugog ugla i ukazuju na jedan drugačiji pristup.

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.