Dragan Coha, O snovima jednog grada, izložba

Dragan Coha: Most

Dragan Coha: Most

U Prodajnoj galeriji Beograd, u četvrtak 10. jula 2014. godine biće otvorena izložba Dragana Cohe pod nazivom “O snovima jednog grada”.

Umetnik reputacije vrsnog grafičara, Dragan Coha (1955) predstaviće se izložbom koja se  sastoji od litografija iz ciklusa O snovima jednog grada nastalih tokom perioda istraživanja odnosa tradicionalnih grafičkih tehnika i  intervencija u crtežu lazurima i kredom. Osnovni motiv ovih radova je poetizovana predstava Beograda – fragmenti arhitektonskog i spomeničkog nasleđa koji su odolevali i opstajali nepromenjeni upkos razornom dejstvu vremena animirani prisustvom savremenih  gradskih prostora.

“Grad Beograd je stožerna tema u najnovijem litografskom ciklusu Dragana Cohe, velikog meštra ove kategorije umetničke grafike. Istina, niti se Beograd, niti njegovi najznačajniji, najpoznatiji markeri urbanističkog i arhitektonskog nasleđa, ne pojavljuju prvi put na poetično zaigranim kompozicijama ovog umetnika grafike. Ali, baš njegov prepoznatljivi likovni jezik otvara prostor za upitnu temu oko litografske tehnike, kojom se Coha, na svoj superiorni način, najviše i služi. Kontroverza vezana za litografiju – jedan od najsloženijih procesa za izvođenje, jer traži znaje, usredsređenost i pedantnost, a pruža optimalnu mogućnost slikarskom načinu razmišljanja i slobodi poteza – uspešno se razrešava u svakom listu Cohinih grafika. Umetnik lakim, impresionističkim crtežom gradi relativno čvrstu konstrukciju svake pojedine kompozicije kojoj, naizgled nehajno, udahnjuje život vičnom potezima boje različite gustine darujući joj lakoću i lazurnost. Cohin grad kao i uvek, tako i sada, plovi, lebdi, njiše se u melodioznim ritmovima.”

 Vesna Todorović, istoričar umetnosti (iz predgovora kataloga)

 

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.