KRUG Tijane Kojić kao mapa bez teritorije, u Galeriji ULUS

Tijana Kojić, Automahija, 2012, ulje na aluminijumu

Tijana Kojić, Automahija, 2012, ulje na aluminijumu

 Umetnica Tijana Kojić predstavlja se beogradskoj publici izložbom KRUG u Galeriji ULUS-a.

Krug kao mapa bez teritorije

Samostalna izložba slika “Krug” Tijane Kojić otvorena je ovog avgusta u Galeriji ULUS-a u Beogradu. Na izložbi su predstavljeni radovi velikog formata rađeni na aluminijumskoj podlozi i izvedeni  kombinovanjem slikarskih, grafičkih i crtačkih postupaka. U idejnom smislu, izložbena celina se bavi pojmom kruga. Čovek je krug prepoznao kao  princip ili ga koristi kao simbol – od forme sunčevog diska koju uočava u prirodi, preko kružnog smenjivanja bezrazložnog optimizma i mračne letargije, do kružne dinamike pamćenja i njenog odnosa sa zbunjujućim, raznovrsnim  ,,politeizmom’’ ružnoće i lepote sadašnjice.

Tijana Kojić, Seobe, detalj, ulje na aluminijumu

Tijana Kojić, Seobe, detalj, ulje na aluminijumu

Centralno mesto ove izložbene celine čini delo,,Seobe”, rad koji je 2012. godine dobio nagradu  fondacije Vladimira Veličkovića. Ovaj veliki crtež, površine 40m2, postavljen je kao ambijentalna instalacija u aneksu galerije.

A zašto KRUG, govori nam sama umetnica u svom autorskom tekstu u katalogu: ,,Ambivalencija je temeljna odlika genijalnih simbola. Tako krug može biti i sve i ništa, beskrajni niz rešenja ili tabula rasa, zjapeća rupa i  nekakav fiktivni, poslednji skup u nizu nadredjenih skupova, ambis i gusta materija, obilje, ali i praznina.

Tijana Kojić, Spiskovi, detalj, ulje na aluminijumu

Tijana Kojić, Spiskovi, detalj, ulje na aluminijumu

Kružno kretanje može se transponovati u simbol trajanja, stalnog obnavljanja, večnosti. Krug je tada projekcija uzlazne spirale. Naličje ovakvog rasčitavanja kruga jeste kretanje bez napretka, bezglavo bauljanje, bez cilja, bez smisla, nemogućnost razrešenja trajno sapletene misli, bezizlazno kolo ponavljanja u efemernom postojanju, obamrlost u zbunjenosti . Krug je tada projekcija silazne spirale- klopka, rupa, očaj bezglasnog pokušaja vriska, omča.“

Ova višeslojna i nadasve zanimljiva izložba mami prolaznike i ljubitelje umetnosti da sa pažnjom posete galeriju u centru Beograda, da stanu ispred ovih velikih formata, u kojima će među pticama, licima, devojkama, ljudima u grču, sa grimasom, u pokretu, u lepršavosti, u seobama i spiskovima nestalih i postojećih, ugledati i sebe kao odraz u ogledalu i samim tim postati deo instalacije, deo izložbe i deo velikog kruga umetnosti, jer krug crta mapu bez teritorije, a umetnost mapira naš svakodnevni život.

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.