Nagrada za arhitekturu: TOJO ITO

 Fotografije: Toyo Ito & Associates, Architects

Piše: S.Spasić

Tojo Ito

Toyo Ito

Ovogodišnji dobitnik najprestižnije nagrade za arhitekturu je japanski arhitekta Tojo Ito, ujedno šesti arhitekta iz Japana koji je poneo ovu prestižnu nagradu za arhitekturu.

 

Ovu nagradu doneo mu je, posle godina pravljenja prozirnih građevina, stadion u Tajvanu.

Stadion u Kaosiungu se već na prvi pogled razlikuje od drugih stadiona. Ipak, ono što ga čini posebnim je upotreba solarnih panela kojima je prekriven. Time je postao prvi stadion na svetu koji najveći deo energije dobija upravo od sunca. Ukupno 8844 solarna panela, na oko 14.000 kvadratnih metara površine daju ovom stadionu oko 80% energije koaj mu je potrebna tokom utakmica. Kada utakmica nema, stadion služi kao ogroman generator električne energije. Lokalne vlasti tvrde da ovaj stadion može da proda električnu energiju u vrednosti od 150 hiljada dolara tamošwoj elektrani.

Taiwan, Solar Stadium, Toyo Ito

Solar Stadium, Taiwan

Tojo Ito ovim je napravio prekretnicu u korišćenju obnovljivih izvora energije. Izgradnja Solarnog stadiona koštala je oko 150 miliona dolara. Stadion može da primi 55 hiljada gledalaca a sam Tojo Ito kaže da je pokušao da napravi nešto drugačiju građevinu od drugih stadiona, približivši publiku terenu i stvarajući jedan dinamični prostor koji se sa jedne strane širi i otvara ka spolja. Tojo Ito je time hteo da poveže stadion sa okolinom u kojoj se nalazi i da i sama građevina postane deo javnog parka koji je okružuje.

Nagano, Japan, Toyo Ito

Matsumoto Performing Art Centre, Nagano, Japan

Tojo Ito (Toyo Ito) rođen je 1941. godine u Koreji, gde mu je otac radio. Nekoliko godina kasnije porodica se vratila u Japan. Kada mu je bilo 12 godina izgubio je oca, a ostatak porodice radio je u maloj fabrici misoa. Posle studija, Ito je pokrenuo svoj arhitektonski studio 1971. godine. Studio se zvao Urban Robot – Urbot, a od 1979. godine studio se zove Toyo Ito & Associates, Architects.

Tojo Ito je poznat po građevinama koje su fluidne i uklopljene u okruženje. Biblioteke, pozorišta, stambeni objekti, kako navodi žiri Prizkerove nagrade, nose lepotu i ravnotežu između fizičkog i virtuelnog sveta.

Toyo Ito, Sendai Mediatheke

Toyo Ito, Sendai Mediatheke, Japan

Tojo Ito počeo je svoju karijeru malim maštovitim projektima tokom sedamdesetih godina dvadesetog veka. Sam kaže da mu je jedan od najomiljenijih projekata javna biblioteka “Sendai Mediatheke”, u obliku kocke u kojoj se podovi drže na čeličnim cevima. Sve je providno, čak i ventilacione cevi. Ipak, pored ove kockaste građevine, mnoga dela Toja Ita su oživljena mrežnim strukturama, lukovima i krivim linijama. Tojo Ito je učestvovao i u nekoliko projekata koji su bili predviđeni kao pomoć žrtvama cunamija u Japanu.

Barcelona, Toyo Ito

Toyo Ito, Barcelona facade

 “Arhitekte su arhitekturu pretvorile u nešto kompleksno. Potrebno je da pojednostavimo sve i da koristimo jezik koji svako može razumeti. Trebalo bi da osnovu arhitekture pronađemo u okruženju. Koliko godi imali godina, ljudi su ljudi. I potrebno je biti svež.”

S.Spasić

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.