U Podgrađe kroz Novosadsku kapiju – Na početku „Kaleidoskopa“ u fokusu arhitektura

Podgrađe Petrovaradinske tvrđave, jedno od najvećih kulturnih nasleđa Novog Sada, lokacija je za prvi veliki događaj pod nazivom „Novosadska kapija“ kojim će 24. avgusta početi ovogodišnji „Kaleidoskop kulture“.

Kako je izgledala Novosadska kapija, srušena nakon Prvog svetskog rata, posetioci će imati prilike da vide na samom početku programa u Podgrađu, u 21 sat, kroz vizuelnu projekciju.

Mesto nekadašnje Novosadske kapije polazna je tačka od koje će krenuti „Šetnja kroz nasleđe“ uz stručno vođenje novinara Miroslava Farkaša.

Nakon šetnje, posetioci će imati priliku da naprave predah, ali na koristan način, uz projekciju filma „Slučaj Petrovaradin“, kod Beogradske kapije, koji govori o obnovi Podgrađa, ali i cele Petrovaradinske tvrđave. Film je deo projekta „Slučaj Petrovaradin: Upravljanje istorijskim gradskim predelima“, koji su tokom prošle godine zajedno realizovali vodeća evropska organizacija posvećena kulturnom nasleđu, Evropa Nostra Srbija u saradnji sa Zavodom za zaštitu kulturnih spomenika Novog Sada i Fakultetom za sport i turizam TIMS, a uz podršku „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“. Projekat ima za cilj da ponudi model za upravljanje tim kulturnim dobrom u okviru publikacije „Dosije Petrovaradin“, a koji će poslužiti kao primer i za druga kulturna infrastrukturna nasleđa.

Paralelno sa ovim događajima, u ulici Lisinskog, biće otvorena multimedijalna izložba „Banovina 80“ kojom se obeležava 80 godina od osnivanja Banovine. Izložbu realizuje „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ u saradnji sa Istorijskim arhivom grada Novog Sada i Arhivom Vojvodine, a Novosađani će imati prilike da je vide i u septembru.

Na samom kraju programa, kao vrhunac večeri, ispred Beogradske kapije dobitnici Sterijine nagrade za savremeni tekst, Šabačko pozorište, premijerno u Novom Sadu odigraće predstavu „Bacači prstiju“, u režiji Bojana Đurđeva. Bacači prstiju, tekst Ive Brdar, jedan je od najintrigantnijih novih tekstova napisanih na našem govornom području, koji je u okviru javnog čitanja predstavljen u Berlinu i Njujorku, gde je odigrana i predstava, koju je pogledala i publika u Štutgartu, dok je u Parizu tekst pretvoren u radio dramu.

U jeku obnove Podgrađa, jednog od najznačajnijih infrastrukturnih projekata u pripremi Novog Sada za godinu titule Evropske prestonice kulture, programom u okviru „Kaleidoskopa“ skreće se pažnja na kulturnu baštinu i arhitekturu Novog Sada, podiže se svest o njenom očuvanju, a u cilju toga podstiče se i ideja da se iz Podgrađa u potpunosti izmesti saobraćaj.
„Kaleidoskop kulture“ je programski luk iza kog stoji „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ koji po drugi put, na više od 80 lokacija, od 24. avgusta do 30. septembra, kroz kulturu zajedništva pretvara Novi Sad u „grad scenu“.
Drugačiji po tome što povezuje prostore i programe, kao i same aktere: od ustanova kulture, vaninstitucionalne scene, umetnike ali i same građane, „Kaleidoskop“ kroz više umetnosti predstavlja jedinstvenu sliku raznolikosti Novog Sada. Sa više od 400 programa svako će biti u prilici da oblikuje svoj kaleidoskop kulture.

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.