VIDEOMEDEJA – 18. međunarodni video festival

18. VIDEOMEDEJA, Novi Sad

18. VIDEOMEDEJA, Novi Sad

Trodnevni festival savremene video umetnosti Videomedeja biće održan od 31. oktobra do 2. novembra 2014. godine u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, u organizaciji i produkciji Udruženja za video umetnost Videomedeja.

U okviru programa festival se fokusira na umetničke projekte koji kombinuju sliku i zvuk, naprednu komunikaciju i objekte, od video radova, dokumentarnih i kratkih filmskih formi, digitalnih animacija, medijskih instalacija, intervencija u prostoru, url projekata, open source aplikacija i elektronske muzike.

Ove godine Videomedeja prvi put pokreće novi projekat koji nosi naziv Lunartis. Lunartis je takmičarski program namenjen isključivo vrhunskim filmskim školama iz celog sveta. Videomedeja je uputila poziv školama koje su zbog svog rada i programa odabrane da budu prikazane na ovom festivalu. Filmske škole su same izabrale najtalentovanijeg i najkreativnijeg studenta iz protekle godine, koji će svojim diplomskim filmom predstaviti svoju školu. U selekciji Lunartis kroz svoje filmove predstaviće se deset najdarovitijih diplomaca svetskih filmskih škola.

Još jedna novina ovogodišnjeg festival jeste projekcija dugometražnog igranog filma u produkciji Videomedeje. Film Drugi deo autora Saše Matijevića biće prikazan u sklopu posebnog programa Prezentacije 2014. U okviru posebnog programa Made in Serbia publika će moći da pogleda 7 video radova domaćih autora, a putem prezentacija upoznaće i članove internacionalnog žirija kroz priču i projekcije. 

Ovogodišnji izbor među više od 900 radova pristiglih sa svih kontinetata i mnogo radova primljenih od evropskih distributera, jedinstvena je prilika za edukaciju i uvid u mogućnosti primene naprednih tehnologija u aktuelnoj svetskoj umetničkoj praksi. Od Severne i Južne Amerike, preko evropskih zemalja, Maroka, Izraela, Palestine, Irana, Jermenije, pa sve do Japana i Australije, umetnici, potpuno rasterećeni od komercijalnih ciljeva i oslobođeni od uticaja političkog establišmenta, prikazaće šta je zapravo video-art danas.

Kroz druge dve takmičarske selekcije Projekcije i Medijske instalacije/Nastupi urednici programa Ivana Sremčević Matijević, Aleksandar Davić i Dragan Živančević predočiće 41 odabran video rad i 11 medijskih instalacija koje uključuju video instalacije i interaktivnu umetnost. Publika Videomedeje će prva dva dana festivala imati priliku i da uživo vidi dva audio-vizuelna nastupa iz Italije i Poljske, koji su takođe deo takmičarskog dela programa.

Kvalitet i status koji je festival izgradio u  proteklih 18 godina prepoznat je u svetu, što je rezultiralo time da je uvršten u manifestacije od posebnog značaja za Vojvodinu, Novi Sad i Srbiju. Festival Videomedeja je u potpunosti neprofitna manifestacija sa izraženim edukativnim karakterom, traje tri dana (od petka, 31. oktobra do nedelje, 2. oktobra), a programe dnevno poseti oko 300 ljudi. Ulaz na festival je slobodan.

Program ovogodišnje VIDEOMEDEJE možete pogledati OVDE

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.