Harper Li konačno objavljuje novu knjigu, posle 55 godina

Harper Li (Harper Lee) oko 1962.  WIKIMEDIA COMMONS/PUBLIC DOMAIN

Harper Li (Harper Lee) oko 1962. WIKIMEDIA COMMONS/PUBLIC DOMAIN

Kada debitantski roman donese autoru Pulicerovu nagradu i proda se u četrdeset miliona primeraka, osvajajući sve liste najčitanijih, najvoljenijih, najprevođenijih knjiga na svetu i kada samo tri godine posle objavljivanja postane film koji osvaja tri Oskara (među njima i za najbolju mušku ulogu dodeljenu Gregoriju Peku), onda zaista zapanjujuće zvuči da autor takve knjige pola veka ne objavi više ništa. Reč je, naravno, o američkoj autorki Harper Li (Harper Lee) i knjizi „Ubiti pticu rugalicu“ (To Kill a Mockingbird).

Ovih dana Harper Li je uzdrmala literarni svet najavom da će uskoro objaviti knjigu koja je nastala pre romana Ubiti pticu rugalicu, još sredinom pedesetih godina dvadesetog veka, a koja iako je prva napisana predstavlja svojevrsni nastavak slavnog romana. U knjizi Go Set a Watchman pojavljuju se isti junaci, ali stariji 20 godina.

HArper Li, Ubiti pticu rugalicu

Harper Li, Ubiti pticu rugalicu, prvo izdanje, J. B. Lippincott Company, Philadelphia & New York (1960)

Harper Li je smatrala ovaj roman izgubljenim sve do prošle jeseni, kada je njena prijateljica Tondža Karter (Tonja Carter), advokat, pronašla originalni rukopis, u sefu gde je stajao prikačen uz originalni rukopis romana Ubiti pticu rugalicu.

Ovako senzacionalna vest, nažalost, nije proša bez kontroverze. Sestra Harper Li, Elis, koja je kao advokat decenijama bila zadužena da brine o pravima i imovini svoje slavne sestre, preminula je pre nekoliko godina i tako sestru ostavila da se sama izbori sa pravnim i imovinskim pitanjima. Harper Li, za koju se tvrdi da je zaboravna i skoro slepa, prethodnih godina je potpisivala razne ugovore na sopstvenu štetu a poznanici tvrde da je nekima „kumovala“ upravo Tondža Karter koja je posle smrti Elis Li preuzela brigu o imovini slavne književnice. Ovi krugovi se pitaju da li je na objavljivanje novog romana autorka dobrovoljno pristala, znajući za njenu raniju želju da se tek posle njene smrti objave njeni ostali tekstovi. Pa ipak, autorka je izjavila da je „iznenađena i oduševljena“ vešću da će joj vodeći američki izdavač Harper Collins objaviti novi roman.

Sve u svemu, ljubitelje proslavljenog romana „Ubiti pticu rugalicu“ ova vest je obradovala, kao i one u filmskoj industriji koji već uveliko govore o tome da bi nova knjiga mogla da dobije i svoju filmsku verziju. Očekuje se da će producenti voditi žestoku borbu da dobiju prava za snimanje filma po novom romanu Harper Li, čak i pre nego što sama knjiga ugleda svetlost dana i pojavi se u knjižarama 14. jula 2015. godine.

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.