Izložba posvećena Nikoli Tesli putuje svetom

   Piše: Vladimir Đuričić
Uz izložbu slika predstavljen i spomenik Tesli koji će biti otkriven na Long Ajlendu
Koka Jankovic, Nikola Tesla

Spomenik Tesli, rad akademika Nikole Jankovića

Svetlost Teslinog dela
Povodom sedamdeset godina od smrti Nikole Tesle, srpskog naučnika koji je zadužio čovečanstvo, u Galeriji nauke i tehnike SANU u Beogradu tokom avgusta je otvorena jednonedeljna izložba Svetlost Teslinog dela.U organizaciji Kancelarije za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu,  Vlade Republike Srbije i Umetničke galerije „Radionica duše“, izložba sa postavkom od oko četrdeset likovnih radova eminentnih srpskih slikara, ispirisanih Teslinim likom i delom, u septembru će, posle Beograda,  biti prikazana i u Njujorku, a potom u Filadelfiji, Čikagu, Torontu…
Postavka obuhvata i spomenik slavnom naučniku, rad akademika Nikole Koke Jankovića, koji je tokom izložbe bio privremeno postavljen u Knez Mihailovoj ulici. Ista skulptura, izlivena u bronzi biće 23. septembra 2013. godine otkrivena i ispred Tesline laboratorije na Long Ajlendu u Njujorku.
“Svetlost Teslinog dela” obasjala je u poslednjoj nedelji avgusta i srpsku prestonicu u prisustvu Njegove svetosti Patrijarha Irineja, koji je istakao da je Tesla bio veliki um, koji je “podigao ime našeg roda sa drugim velikanima”.
-U vremenu kada se dokazujemo i povraćamo ugled dosta unižavan, njegovo ime će pokazati da smo istorijski, evropski i balkanski narod, poručio je patrijarh Irinej i ukazao da je SPC pokrenula pitanje da Teslina urna, koja se čuva u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu, bude smeštena kod Hrama Svetog Save, a da tu bude podignut i spomenik naučniku, izrazivši nadu da će se to i desiti.
Olja Ivanjicki, Tesla

Nikola Tesla, rad Olje Ivanjicki

Galerista i autor likovnog projekta, Momčilo Moša Todorović, rekao je da će ista bista, poput ove koju je napravio akademik Koka Janković biti izlivena za plato ispred Hrama Svetog Save do kraja godine.

Budući da je izložba Svetlost Teslinog duha “putujuća”, naglasio je da postoji interesovanje da se održi i u još nekim gradovima, među kojima je i Moskva. Momčilo Todorović je ovu, najveću, kolekciju posvećenu Tesli stvarao dvadeset pet godina, a činio je to uz pomoć prijateljstva sa velikim slikarima, među kojima su Aleksandar Luković Lukijan,  Olja Ivanjicki, Branko Miljuš i drugi.
-Po poravtku u Srbiju, celu ovu, moju privatnu koleciju, pokloniću Istorijskom muzeju Srbije. Kada sam radio na obeležavanju 150 godina od rođenja Nikole Tesle, izložbu su činila dela dvadeset autora, a sada je duplo veća, objašnjava Todorović.
Vladimir Đuričić

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.