Momin krug na Adi Ciganliji

Program festivala Momin krug 2013.

Program festivala Momin krug 2013.

I ove godine, treći put, na Adi Ciganliji održava se festival posvećen Momi Kaporu, Momin krug

 

Festival MOMIN KRUG, treći po redu, svojevrstan omaž stvaralaštvu Mome Kapora koji organizuje Zadužbina Momo Kapor, održaće se 6. i 7. septembra 2013. godine.  Šetnja Kaporovim tragom po Beogradu, predstava, Kaporov video-zapis sa Ade, likovna kolonija za decu, samo su neki od programa u kojima će posetioci festivala moći da uživaju tokom dva dana početkom septembra. Prvi dan festivala završiće se nastupom Bajage i instruktora.

Beogradski jednako kaporovski, kao osnovna tema festivala, inspirisala je ključni programski segment ovogodišnjeg MOMINOG  KRUGA – vodič kroz Beograd simboličnog naziva Gluvarenje sa Kaporom koji se održava – 7. septembra.  Prateći vidljive i nevidljive tragove koje je Kapor ostavljao pišući i provodeći vreme na mnogim adresama, ostavljajući svojim životom i delima priču koliko o sebi, toliko i o duhu Beograda, dolazi se do teme festivala. Pored Ade, koja i dalje predstavlja ključnu tačku ove manifestacije i Kaporovu nezaobilaznu inspiraciju, ove godine poklanja se posebna pažnja Neimaru – kraju u kome je odrastao i gde je proveo poslednje godine života. Drugi dan festivala i ovog dela programa počinje otkrivanjem spomen-ploče koju je obezbedila Opština Vračar, na kući u kojoj je živeo i gde se danas nalazi Zadužbina, a završava se u kultnoj Konobi u Braničevskoj. Na taj način, početak i kraj ove promo ture za predstavnike medija, simbolično kao i Momin život, su na Neimaru. U međuprostoru, krećući se od početne do krajnje tačke Kaporovim tragom kroz Beograd, Mirjana Bobić-Mojsilović čitajući i pričajući njegove priče otkrivaće prepoznatljiv Kaporov svet. Zamišljen kao buduća stalna tura koja će se odvijati tokom godine, novoustanovljeni vodič kroz Beograd koji je koncipirala Zadužbina u saradnji sa Turističkom organizacijom Beograda, biće nezaobilazna adresa na kulturnoj mapi grada. 

Kapor, Momo

Momo Kapor, ©Zadužbina Momo Kapor

U to vreme na Adi Ciganliji kod skulpture Dafne odvijaće se program za decu i omladinu – likovna kolonija Nestlè Mali Momin krug. Tema svih segmenata rada s decom ove godine je inspirisana delom Ada Mome Kapora. Učesnici manifestacije, deca uzrasta od 7 do 16 godina, donose kretivnost, pokret, maštu, različita slikarska umeća koja će pokazati na štafelajima, trotoarima i u prirodnom prostoru ispred skulpture Dafne. Performans Ada – dereglija na Savi, slikanje akrilicima na platnu, PRIČAONICA – interaktivno čitanje Mominih dela deci oštećenog sluha pružaju pregršt mogućnosti za zabavu i druženje kroz kreativnost i učenje. Realizaciju ovog segmenta festivala u značajnoj meri je doprineo Sekretarijat za sport i omladinu grada Beograda i Ministarstvo kulture i informisanja. 

Na programu ovogodišnjeg MOMINOG KRUGA, prvog dana festivala – 6. septembra, su još i gostovanje Opere&teatra Madlenianum sa predstavom Gala&Dali i projekcija video-zapisa Mome Kapora nastalog ’93 godine na Adi Ciganliji.  Te večeri jedna od najvećih rok grupa, Bajaga i instruktori,  nastupiće na MOMINOM KRUGU kao specijalni gosti

Ova kulturna manifestacija besplatna za sve posetioce.

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

One Response to Momin krug na Adi Ciganliji

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.