Srpska “Gozba” među Parižanima

Srednjovekovna gozba

Gozba, foto © Boško Ognjević i Artis centar

Otvaranje multimedijalne izložbe “Gozba”, autorke Tamare Ognjević,  privuklo je mnogobrojnu publiku u Kulturni centar Srbije u Parizu. Došlo je mnogo Srba, ali i Francuza. Bili su tu Darko Tanasković,  ambasador Srbije pri Unesku, Veran Matić, Segolan D’Epere, unuka maršala De Perea, predstavnici diplomatskih krugova, privredne komore, umetnici, predstavnici Saveza Srba u Francuskoj.

Izložbu je otvorila generalna direktorka Međunarodnog saveta muzeja (ICOM) prof. dr An-Katrin Rober Oglstin. To je prvi put da jedan tako visoki funkcioner nekog međunarodnog tela govori u Kulturnom centru Srbije u Parizu.

–  Već dugo pratimo projekte Tamare Ognjević, koji se ističu inovativnošću, kreativnim pristupom i autentičnom sintezom nauke i umetnosti. To je moderan pristup istraživanju i komuniciranju nasleđa koji je dragocen. Veliko mi je zadovoljstvo da otvorim “Gozbu” ovde u Parizu, kao program koji uživa apsolutnu podršku Međunarodnog saveta muzeja – rekla je An-Katrin Rober Oglstin.

Gozba u Parizu

Otvaranje “GOZBE” u Kulturnom centru Srbije u Parizu 4. februara 2016, foto: privatna arhiva

Ona je ocenila da je pristup Tamare Ognjević muzeologiji i baštini izuzetan, jer, kako je rekla, Tamara razume potrebe moderne publike i pronalazi pravi način da predstavi nasleđe.

– Ona je majstor pripovedanja što jasno vidimo kroz “Gozbu”, projekat koji oduševljava pre svega načinom na koji nas upoznaje sa kulturnom istorijom srednjeg veka – istakla je An-Katrin Rober Oglstin.

Segolan De Pere, An-Katrin Rober Oglstin i Tamara Ognjević na otvaranju "GOZBE" u Parizu, 4. februara 2016.

Segolan D’Epere, An-Katrin Rober Oglstin i Tamara Ognjević na otvaranju “GOZBE” u Parizu, 4. februara 2016. foto: privatna arhiva

Goste su na otvaranju izložbe oduševili i srednjovekovni medenjaci koje je za ovu priliku napravio novosadski Vremeplov. Mnogi su pitali za recept. A jedan francuski posetilac ostao je začuđen što se u Parizu ne mogu kupiti vina iz   Despotike  koja su, kako je rekao, jaka i sjajnog ukusa.

Umetnica Marijana Oro i Darko Tanasković ambasador Srbije pri Unesku, na otvaranju "Gozbe" u Kulturnom centru u Parizu, 4. februar 2016, ffoto: privatna arhiva

Umetnica Marijana Oro i Darko Tanasković ambasador Srbije pri Unesku, na otvaranju “Gozbe” u Kulturnom centru u Parizu, 4. februar 2016, ffoto: privatna arhiva

Publika je pažljivo razgledala umetničke kreativne asocijacije na srednji vek na svili, staklu, reljefe, keramiku… Čak osam umetnika učestvuje u pariskom programu. Pravi poduhvat bezbednog prebacivanja eksponata kroz Evropu izveden je zahvaljujući Fudeksu. Takođe,  projekat “Gozba” ne bi bilo moguće realizovati bez asistencije Narodnog muzeja u Beogradu, Narodnog muzeja u Kruševcu, Muzeja “Ras” iz  Novog Pazara i Prirodnjačkog muzeja, kao i KC “Gradac” iz Raške.

GOZBA u PARIZU, Tamara Ognjevic i Veran Matic

Tamar Ognjević i Veran Matić, otvaranje “GOZBE”, Kulturni centar u Parizu, 4. februar 2016, foto: privatna arhiva

– Mi smo u Pariz doneli samo deo izlagačkog projekta koji je publika u Srbiji videla 2014. godine. Ova izložba može da bude još kompleksnija i zanimljivija ako u budućnosti ovakve promocije nasleđa budemo planirali i realizovali u okviru jasno definisane kulturne politike. Za to su potrebna i veća sredstva, ali pre svega jasno definisani ciljevi, sinhronizacija i timski rad – kaže Tamara Ognjević.

Puna galerija u Parizu, u kome se iste večeri  otvaralo još nekoliko važnih izložbi, pokazala je da su ovakvi programi zanimljivi široj publici.

– Potpuno sam uverena da će publika tek dolaziti da vidi “Gozbu”. Ovo je jedan od najboljih programa koji smo do sada izlagali – kaže Slavica Petrović, direktorka Kulturnog centra Srbije.

Izložba čiji su pokrovitelji Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Nacionalni komitet ICOM -a Srbije ostaje u Parizu do 4. aprila 2016. godine.

GOZBA

Umetnice Marijana Oro, Radojka Samardžija i federalni savetnik pri francuskoj Unesko federaciji Aleksandar Protić, “GOZBA” u Parizu, foto privatna arhiva

Osam umetnika

Umetnici čiji su radovi izloženi u Kulturnom centru Srbije u Parizu su Petar Anđelković (duborez), Jasminka Bošković (aksesoar), Jelena Milošević (staklo), Olivera Milunović (svila), Marijana Oro (akrilik), Danijela Paunović (kostim), Ivana Rackov (keramika) i Radojka Samardžija (batik).

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.