3,2,1, Meksiko prikazuje

Meksički film Ljubav na kraju

Meksički film Ljubav na kraju

Institut Servantes, u saradnji sa Ambasadom Meksika u Beogradu i Kulturnim centrom REX, organizovaće od petka 13. juna  do ponedeljka 16. juna 2014. godine ciklus filmova pod nazivom 3,2,1 Meksiko prikazuje. Tokom tri dana beograđani će imati retku priliku da pogledaju pet odličnih filmova novije produkcije meksičke kinematografije sa titlovima na srpskom jeziku. Ulaznice po ceni od 100 dinara mogu se nabaviti u Centru kulture REX, Jevrejska 16.

Nakon festivala Španski metar 2014 na kom su prikazana najnovija ostvarenja španske kinematografije, Institut Servantes u Beogradu pripremio je novi ciklus filmova u okviru kog će predstaviti najnovija ostvarenja meksičkog filma. U toku tri dana biće prikazani filmovi koji su obeležili meksičku produkciju u poslednjih pet godina. U petak u 20.00h biće prikazan film Na kraju – ljubav iz 2009. godine koji potpisuje režiser Salvador Agire. Film čine tri ljubavne priče koje se odvijaju tokom tri dana u jednom gradu. U subotu u 19.00h film Student takođe iz 2009. godine Roberta Hirauta Faća koji se bavi temom generacijskog jaza, a u 21.00h film Spirala iz 2008. Horhea Peresa Solana o seksualnom buđenju mladića Minga. U nedelju u 19.00h prikazaće se film Cvet od blata iz 2010. godine Giljerma Gonsalesa Montesa koji pripoveda o strasti koju jedna adolescentkinja budi kod priznatog meksičkog naučnika. Poslednji film u okviru ciklusa biće prikazan u nedelju u 21.00h Spirala iz 2008. godine reditelja Haima Ruisa Ibanjesa, drama koja govori o ljudima koji se iseljavaju iz svojih mesta ne shvatajući da time uništavaju upravo ono što žele da sačuvaju, svoje porodice.

Počeci meksičke kinematografije datiraju iz 1896. godine, samo osam meseci nakon prve filmske projekcije održane u Parizu. Tokom godina, meksička kinematografija postala je jedna od najrazvijenijih na španskom govornom području, uz špansku i argentinsku. Međunarodno priznanje meksičkog filma i proboj generacije reditelja rođenih šezdesetih i sedamdesetih godina rezultirali su produkcijom vrednom pažnje. Reč je o filmovima željnim komunikacije sa gledaocem koji time čini suštinski važan element filma.

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.