ISTRA BEOGRAD– izložba istarskih umetnika u Etnografskom muzeju u Beogradu

Danilo Dučak

Danilo Dučak

U Etnografskom muzeju u Beogradu u sredu 5. marta otvorena je izložba „Istra Beograd”. Ova kolektivna izložba istarskih umetnika koji žive i rade u Rovinju ili drugim istarskim mestima nastavak je saradnje koja je započeta između Zavičajnog muzeja grada Rovinja i Fondacije Olje Ivanjicki, izložbom dela Olje Ivanjicki u junu 2013. u Rovinju. 

Ovom prilikom, pod pokroviteljstvom Dušanke S. Subotić Homen, Etnografskog muzeja u Beogradu, Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, Konzulara R. Srbije u Rijeci, Zavičajnog muzeja grada Rovinja i Zajednice Srba iz Rovinja, beogradskoj publici predstavlja se, preko slika i instalacija, 18 autora: Alen Floričić, Marija Debeljuh, Silvo Šarić, Lada Luketić, Ljiljana Vlačić, Bojan Šumonja, Tomislav Brajnović, Branko Kolarić, Slavica Marin, Nataša Belić, Dorina Vlakančić, Fulvio Juričić, Anselmo Tumpić, Vjekoslava Sošić, Jadranka Kalenić, Goran Škofić, Danilo Dučak i Nikola Ražov. Na izložbi će biti predstavljeno oko 40 radova. Ovo je i prva zvanična izložba istarskih umetnika u Beogradu i Srbiji.

Predstavljeni umetnici svojim izloženim radovima pokazuju visoku poetsku razinu stvaralaštva, dokazujući tako da nisu tek „obični”likovni stvaraoci – naveo je u bogatom katalogu koji prati izložbu Dario Sošić, viši kustos Zavičajnog muzeja grada Rovinja. On dalje navodi da su na izložbi zastupljene sve generacije likovnih stvaralaca, od najmlađih, tek diplomiranih umetnika do onih zrelih, na vrhuncu stvaralačkog opusa. Dario Sošić dalje navodi da je reč o savremenim izražajima u umetnosti, očekivanim za današnje vreme: instalacije i intervencije u prostoru, neokonceptualni radovi, pop art, novi mediji, minimalizam, geometrijska apstrakcija, neoekspresionizam, video… To su izražaji koji su u ovom globalizovanom svetu postali standardna tehnika izražavanja misli, stremljenja, mašte, egzistencije i preokupacija u umetnosti.

vjekoslava sosic

Vjekoslava Sošić

Izložba „Istra Beograd” koja će trajati do 24. marta 2014. godine predstavlja upravo aktuelnu sliku istarskog umetničkog stvaralaštva, ali nas svakako podseća i na vreme kada je Rovinj zahvaljujući umetnicima i umetnosti bio i ostao prepoznatljivi kulturni centar, i kada su rovinjsku likovnu scenu podjednako činili i umetnici iz Beograda – Mića Popović, Olja Ivanjicki, Vera Božičković Popović, Stojan Aralica, Zora Petrović, Cile Marinković i imnogi drugi koji su tokom decenija odlazili u Rovinj i tamo izlagali na čuvenoj „Griziji” i na „Likovnoj koloniji Rovinj”. Ta dva svojevrsna umetnička brenda Rovinja traju do današnjih dana, a kulturna saradnja između Rovinja i Beograda, obnovljena posle više od dvadeset godina dokazuje da umetnost ne zna za granice ni barijere, da je ona najbolji vid međunarodne razmene i kulturne saradnje i da umetnost i kultura mogu uvek da podignu mostove tamo gde su ih drugi rušili.

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

2 Responses to ISTRA BEOGRAD– izložba istarskih umetnika u Etnografskom muzeju u Beogradu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.