Naučni skup posvećen Nadeždi Petrović

NAdežda pored Meštrovićeve "Majke"

Nadežda Petrović pored Meštrovićeve skulpture Majka na IV jugoslavenskoj umetničkoj izložbi u Beogradu (1912), Spomen-muzej Nadežde i Rastka Petrovića – Dokumentacija Narodnog muzeja u Beogradu

NAUČNI SKUP POSVEĆEN NADEŽDI PETROVIĆ (1873–1915) – sreda, 27.4.2016, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, Novi Sad

Naučni skup posvećen Nadeždi Petrović (1873–1915), predstavlja prvi regionalni skup o slikarki koja je bila pokretač i akter najznačajnijih umetničkih manifestacija s početka dvadesetog veka. Uvek korak ispred savremenika, Nadežda Petrović je prva u nacionalnoj umetnosti u potpunosti otkrila slikarsku misiju transponovanja prirode u sliku, i gotovo podjednaku pažnju posvetila angažmanu na nacionalnom i političkom planu. Kao rodonačelnica srpskog modernizma ostala je nepresušan izvor novih tumačenja. Iz tog razloga, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog je organizovala Naučni skup posvećen Nadeždi Petrović kao svečanu završnicu nakon obeležavanja stogodišnjice Nadeždine smrti nizom raznovrsnih aktivnosti tokom 2015. godine. Njeno slikarstvo, likovno-kritički tekstovi, fotografski rad, bogata sačuvana prepiska, angažavanost za nacionalna i ženska prava, nude široko polje recepcije i interpretacije, što će pokazati radovi eminentnih stručnjaka iz zemlje i regiona. Deset učesnika iz Ljubljane, Zagreba, Splita, Beograda, Valjeva, Čačka i Novog Sada će svojim izlaganjima prvi put u javnosti predstaviti nova saznanja, objedinjena u bogato ilustrovanom Zborniku radova naučnog skupa koji će biti dostupan publici na dan održavanja ovog skupa.

Naučni skup o Nadeždi PEtrović

Program Naučnog skupa posvećenog Nadeždi Petrović – kliknite na sliku za veći pregled

Naučni skup se održava u ambijentu izložbe Valjevo – grad bolnica (1914–1915) (Narodni muzej Valjevo), u čijoj postavci istaknuto mesto zauzima Nadežda Petrović, dobrovoljna bolničarka koja je tragično preminula 3. aprila 1915. u Valjevu. Njeno delo Valjevska bolnica predstavlja likovni simbol stradanja na hiljade vojnika i civila od epidemije pegavog tifusa, a novo tumačenje dobiće na naučnom skupu, otvarajući dileme vezane ne samo za mesto gde se nalazila bolnica sa slike, već i za vreme njenog nastanka. Razmatranja Nadeždinog bogatog i višeznačkog umetničkog i društvenog angažmana obuhvatiće i široku lepezu drugih interpretacija: novo čitanje njenog ranog opusa odnegovanog u okrilju nemačkog simbolizma; doprinos Nadežde Petrović i njenog prijatelja, hrvatskog vajara Ivana Meštrovića u oblikovanju nacionalne umetnosti, kao i njihovu jasnu svest o potrebi promocije nacionalnog umetničkog izraza u zemlji i inostranstvu; isticanje ideje južnoslovenskog kulturnog i političkog jedinstva; zatim, analizu okolnosti pod kojima je kroz odnos između slovenačkih umetnika i Nadežde Petrović formiran modernistički kanon, posebno doprinos bliskog Nadeždinog prijatelja Riharda Jakopiča u idejnom usmerenju Jugoslovenske umetničke kolonije; kontekstualizaciju rada Nadežde Petrović na osnivanju Sićevačke umetničke internacionalne kolonije sa aktivnostima evropskih umetničkih kolonija oko 1900. godine; recepciju progresivnih ekspresionističkih tendencija u Nadeždinom delu u savremenoj hrvatskoj likovnoj kritici; prvi put objedinjeno iznošenje u javnosti podataka o porodičnoj zaostavštini slikarke u Narodnom muzeju u Čačku, te zanimljivu istoriju osnivanja Umetničke galerije „Nadežda Petrović”.

Seljanka iz Šumadije, Nadežda Petrović

Nadežda Petrović, Seljanka iz Sumadije (oko 1905)
Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, Novi Sad

Ličnost bez presedana u srpskoj istoriji umetnosti, Nadežda Petrović, koju s punim pravom poredimo s mnogim njenim evropskim savremenicima, i dalje nudi neiscrpne mogućnosti interpretacije. Otvaranje mnogih pitanja na Naučnom skupu u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog predstavlja pokušaj pronalaženja puta ka odgovoru šta nama danas znači Nadežda Petrović.

Naučni skup se održava pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje, uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

UČESNICI SKUPA:

Dr Igor BOROZAN, Filozofski fakultet, Beograd

Dr Saša BRAJOVIĆ, Filozofski fakultet, Beograd

Dr Sandi BULIMBAŠIĆ, Konzervatorski odjel u Splitu

Dr Simona ČUPIĆ, Filozofski fakultet, Beograd

Dr Andrej SMREKAR, Narodna galerija, Ljubljana

Dr Milanka TODIĆ, Fakultet primenjenih umetnosti, Beograd

Dr Ana ŠEPAROVIĆ, Leksikografski zavod „Miroslav Krleža, Zagreb

Dr Vladimir KRIVOŠEJEV, Narodni muzej, Valjevo

Radivoje BOJOVIĆ, Narodni muzej, Čačak

Dr Jasna JOVANOV, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, Novi Sad

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.