“Neverovatna moć ljudskog tela da ispriča priču” – Beogradski festival igre 2014.

11. BEOGRADSKI FESTIVAL IGRE

11. BEOGRADSKI FESTIVAL IGRE

“Bez ijedne izgovorene reči, telo i pokret kazuju. Vode u nepoznato, ulivaju život notama, prenose poruku. Vođena silinom nečujnoj, osećanja postaju snažna i iskrena. Neponovljiva igra uvek ostavi trag. U inat čudesnom pozorišnom svetlu koje će se uglasiti, ostaje zapis… Neverovatna je moć ljudskog tela.”

Beogradski festival igre, koji je ušao u drugu deceniju postojanja i ove godine će biti održan po 11. put od 30. aprila do 14. aprila  2014. godine predstavio je ovogodišnji slogan: “Neverovatna moć ljudskog tela da ispriča priču”.

A ove godine, priču na Festivalu ispričaće nam vrhunski plesači i koreografi iz Evrope, SAD, Kanade i Australije. Čarolija 11. Beogradskog festivala igre počinje 30. marta nastupom Hubbard Street Dance iz Čikaga u Sava centru, u celovečernjem baletu inspirisanom vitražima Marka Šagala “Hiljadu delova”.

Performansi će se, pored Sava centra, održati i u Beogradskom dramskom pozorištu, Madlenianumu i u Pozorištu na Terazijama. Festival će 14. aprila u Madlenianumu zatvoriti Trupa Mišel Noare iz Belgije, koja se u svom prvom nastupu u Beogradu predstavlja koreografijom inspirisanom Hičkokovim nemim filmovima “Zapisnik sa lica mesta”.

Madlenianum će ugostiti i Andonisa Fonjadakisa, koreografa dobro poznatog Beograđanima, čiji će komad “Wisteria Maiden” u produkciji Fondacije Onazis u Beogradu imati i svoju svetsku premijeru 12. aprila.

Na ovogodišnjem Festivalu igre publika će imati priliku da vidi i kompaniju zvezde svetske plesne scene Akrama Kana, kao i Veliki kanadski balet sa postavkom koreografa Ohada Haharina, zatim švajcarsku trupu “Zimmerman and de Perrot”, kao i trupu iz Australije koreografa šona Parkera. Koreografija Icika Galilija i nastup Baleta Augzburg pred beogradsku publiku dovodi i Anu Đorđević, solistkinju ove trupe.

Na konferenciji za novinare koja je održana juče, Aja Jung, osnivač i direktor Beogradskog festivala igre naglasila je da je svaka festivalska godina bila posebna i hrabra i da je nova decenija života Festivala vreme istinske borbe za umetnost igre u Srbiji.

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.