Peto carstvo Olje Ivanjicki u Kruševcu

Olja Ivanjicki skice

Kolekcija Carstvo, 2009, ptice Kosovi, Olja Ivanjicki

Povodom obeležavanja 14.oktobra – Dana oslobođenja Kruševca, u organizaciji Narodnog muzeja Kruševca, Fonda Olge Olje Ivanjicki i Modne kuće MONA,u četvrtak 10.oktobra 2013. godine u Kruševcu je otvorena izložba skica, crteža i kostima Olje Ivanjicki „Peto Carstvo“.

Ovom prilikom, u periodu od 10. do 31. oktobra, publici u Kruševcu će biti predstavljen manje poznati deo stvaralaštva jedne od naših najvećih umetnica druge polovine XX veka – Olge Olje Ivanjicki. Reč je o skicama, crtežima i kostimima kolekcija visoke mode: „Tesla“, „Njegoš“ i „Carstvo“ koje je Olja Ivanjicki uradila za modnu kuću „Mona“.

Naziv izložbe PETO CARSTVO proistekao je iz filozofskog manifesta Olje Ivanjicki, koja je inspirisana Hegelom, u više navrata, poslednjih godina života proglašavala prostor Srbije i Balkana za novo umsko carstvo, jer je ovaj prostor dao podneo veliku žrtvu za slobodu. Pored modne kolekcije Carstvo, Olja Ivanjicki je stvorila i platno istog naziva, a 2007. godine je u kolumni koju je pisala za Politiku takođe naglasila značaj umskog carstva. Kolekcija Carstvo, treća i poslednja kolekcija koju je Olja Ivanjicki uradila za Monu svoju istorijsku podlogu pronašla je u Dušanovom carstvu i Kosovskom boju.

najava peto carstvoKruševac je imao priliku da se 2012. godine upozna sa delom slikarskog opusa Olje Ivanjicki, tokom izložbe Sazvežđe u Legatu Milića od Mačve, kada je predstavljen i nacrt spomenika Despotu Stefanu Lazareviću za Kruševac i Beograd. Izložba skica i kostima posvećena kosovskom zavetu, junacima i duhovnom carstvu, ali i velikanima Tesli i Njegošu u maju je predstavljena u Beogradu kada je za samo desetak dana izložbu videlo 12000 posetilaca, a zatim je povodom 200 godina od rođenja Njegoša, ovog leta, predstavljena na Cetinju, u Herceg Novom i u Nikšiću.

Na svečanom otvaranju izložbe u Narodnom muzeju u Kruševcu, o Olji Ivanjicki i Petom carstvu govorila je Nada Momirović, umetnička direktorka Mone i član upravnog odbora Fonda Olge Olje Ivanjicki i direktor kruševačkog Narodnog muzeja Goran Vasić.

 

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.