Peto carstvo – srpski intelektualni brend

Olja i Njegoš

Olja Ivanjicki pozira tokom fotografisanja revije NJEGOŠ, foto dokumentacija ©MONA

piše: S.Spasić

U Galeriji Progres u Beogradu, u ponedeljak, 29.04.2013. godine, proglašeno je Peto umsko carstvo Olje Ivanjicki.

Na izložbi “Peto carstvo”, koja prvi put javnosti predstavlja skice i crteže multimedijalne umetnice Olje Ivanjicki, koje je uradila za tri tematske modne kolekcije modne kuće MONA, prikazan je deo opusa iz ciklusa Tesla, Njegoš i Carstvo.

Skica Olje Ivanjicki

Skica Olje Ivanjicki

Izložbu je otvorio istoričar umetnosti Nikola Kusovac, a dramski pisac Siniša Kovačević govorio je o saradnji sa Oljom Ivanjicki na realizaciji modnih performansa u Narodnom pozorištu u Beogradu povodom kolekcija „Njegoš“ i „Carstvo“. Direktorka Fonda Olge Olje Ivanjicki Suzana Spasić ukazala je na sve aktivnosti koje Fond preduzima za očuvanje dela Olje Ivanjicki, a onda publiku upoznala i sa idejom Petog carstva, citirajući deo teksta Olje Ivanjicki:

“Saznajem da je Hegel istoriju čovečanstva podelio na četiri carstva – orijentalno, grčko,rimsko i germansko. Bilo je više nego čudno da odonda nema nijednog novog carstva, jer uslov carstva je ideja slobode koja se plaća krvlju i žrtvom i onaj ko je dao najveću žrtvu ima pravo na umsko carstvo. Pitala sam zar nema nijednog  carstva od tog 18. veka. Shvatila sam da ovaj prostor ima pravo na PETO CARSTVO. Dato je najviše žrtava  u krvi i za slobodu i to se radi oduvek , skoro do današnjih dana. A posle najveće žrtve dolazi do vibracije univerzalnog polja inteligencije, tj. stvaranja superstring polja. Onda nastupa imperija uma – PETO CARSTVO. Imamo pravo na Peto umsko istorijsko  carstvo.

A onda sam  tiho , bez velike pompe i najave poslala u svet tu poruku preko mojih crteža i grafika, na stotine, koje su sve nosile jedan skromni naslov”Peto carstvo i beogradska škola mišljenja”.

To je brend koji nam niko ne može oduzeti na koji mi imamo pravo. Srbija ima pravo da ima jedan intelektualni brend…” (Olja Ivanjicki, Politika ,2007)

Olja Ivanjicki skice

Kolekcija Carstvo, 2009, ptice Kosovi, Olja Ivanjicki

Izložba “Peto carstvo” obuhvata opus od 69 skica i 42 fotografije, a prate je  i jednistveni modeli modne kuće Mona iz sve tri umetničke kolekcije. Posetioci imaju retku priliku da osete duh balova koje je organizovao Nikola Tesla, da se teleportuju u Veneciju na karneval u društvu Njegoša, ali i da uz srpske vitezove, princeze, Cara Dušana i kneza Lazara osete duhh srpske istorije i stalne borbe za opstanak i za slobodu. Galerija Progres otvorena je za  posetioce svakog dana od 10 do 21.00 čas od 29.aprila do 11.maja 2013.godine.

Olga Olja Ivanjicki, slikarka, vajarka, arhitekta, dizajner, mislilac i pesnikinja, preselila se u carstvo duha 24. juna 2009. godine ostavivši iza sebe veliku umetničku zaostavštinu i privatnu kolekciju slika, antikviteta, nakita. Ostavila je u amanet i svoju poslednju veliku želju koju nije stigla sama da završi, a to je osnivanje stalne postavke  dela, svojevrsni muzej Olje Ivanjicki u kome bi svoje mesto svakako pronašli i modeli sa izložbe u Galeriji Progres.

S.Spasić

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.