Predstavljanje kineskih izdanja Milorada Pavića u Kući kralja Petra

Milorad Pavić, foto Legat Milorada Pavića

Milorad Pavić, foto Legat Milorada Pavića

Tokom Festivala kineske kulture koji se održava u Kući kralja Petra I na Senjaku, 29. juna biće predstavljena izdanja Milorada Pavića na kineskom jeziku.

U programu će učestvovati književnica Jassmina Mihajlović, supruga Milorada Pavića, koja će govoriti o izdanjima Milorada Pavića objavljenim u Kini i izdavač i pisac Mirko Mrkić Ostroški, koji će predstaviti luksuzno izdanje Glinena armija, koje je svojevremeno objavila njegova izdavačka kuća INTERPRESS. Glinena armija je specifično divot-izdanje koje sadrži priču Milorada Pavića “Glinena armija”, prevedeni i na kineski jezik, grafički list Branka Miljuša i terakotu kojom je predstavljeno nalazište čuvene vojske od terakote.

Kinesko izdanje Hazarskog rečnika, foto Legat Milorada Pavića, Beograd

Kinesko izdanje Hazarskog rečnika, foto Legat Milorada Pavića, Beograd

Ogroman uspeh Milorada Pavića u Kini, sa „Hazarskim rečnikom“, krunisan je krajem 2014.godine četvrtim izdanjem knjige u luksuznom povezu i opremi. Kinezi su do sada objavili „Hazarski rečnik“ u tvrdom povezu, kao elektronsku knjigu, zatim u kožnom povezu sa zaštitnom kutijom i ilustracijama na bambusovom papiru, sa genealogijom junaka knjige u sva tri vremena u kojima se knjiga dešava, a poslednje crveno kožno izdanje je pravo remek-delo izdavaštva. Napravljeno u obliku starinske, antikvarne knjige, raskošno je ilustrovano, sadrži mapu nekadašnje Hazarije, a na kraju knjige su čak objavljeni stihovi Jude Halevija, jednog od istorijskih likova u knjizi.

Brojni kineski novinari i pisci posetili su Legat Milorada Pavića tokom prethodnih godina, tako da su u luksuznim kineskim časopisima posvećenim putovanjima, Balkan, Srbija i Beograd predstavljeni preko književnog dela i Legata Milorada Pavića, a o Pavićevom delu, njegovom legatu u Beogradu i njegovom životu snima se i novi film.

Sva ova izdanja moći će da se vide i tokom predstavljanja u Kući kralja Petra, 29. juna 2016, u 19 časova. Ulaz je slobodan.

Kineska glinena armija, izdanje Interpress, Beograd

Kineska glinena armija, izdanje Interpress, Beograd

 Program za ostale dane:

Četvrtak, 30.06.2016, 12.00 – 20.00, Izložba „Kinesko slikarstvo i kaligrafija“ Instituta Konfučije Novi Sad

Četvrtak, 30.06.2016, 19.00, Tribina: Kina danas, predavač: dr Vesna Dicić, istoričar umetnosti

Petak, 01.07.2016, 11.00, Likovna radionica za decu na temu pozorišta i Pekinške opere, voditelj dr Vesna Dicić, istoričarka umetnosti

Petak, 01.07.2016, 12.00 – 20.00, Izložba „Kinesko slikarstvo i kaligrafija“ Instituta Konfučije Novi Sad

Petak, 01.07.2016, 20.30, Otvoreni bioskop: projekcija filma o kulturnim industrijama u Kini, Redakcije za kulturu RTS-a, autorke Danijele Purešević

Subota, 02.07.2016, 12.00 – 20.00, Izložba „Kinesko slikarstvo i kaligrafija“ Instituta Konfučije Novi Sad

Subota, 02.07.2016, 17.00, Prezentacija Dragon Boat saveza

Subota, 02.07.2016, 20.30, Otvoreni bioskop: projekcija filma “Živeti”, po romanu Ju Hua, režija: Džang Jimou (sa prevodom na srpski jezik), nagrada žirija Kanskog festivala 1994.

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.