Zašto su naše babe bile prave super majke?

Piše: Željka Bašić-Savić

Licija Ronculi, poslanica Evropskog parlamenta, foto CNN

Licija Ronculi, poslanica Evropskog parlamenta, foto CNN

Opet me ovih dana izveštavaju o nekim nad-ženama, super majkama, super ženama… Setih se da su pre nekog vremena novine bile prepune italijanske poslanice u Evropskom parlamentu koja ima dete od dve godine i od rođenja je dovodi na svoje parlamentarno radno mesto. Pa je mene nemačka štampa izveštavala kako je svet onoliko napredovao od izvezene krpe u kuhinji na kojoj su naše babe vezle: „Kuvarice manje zbori da ti jelo ne zagori“. Pa me izveštavaju kako je političarkino dete, dok je mala beba bila, spavalo u majčinom krilu dok je ona glasala o nekom zakonu, od kojeg će meni i vama posle kosa da otpadne, a danas ima svoje slušalice (iste kao mamine), pa i ono glasa.

Pa onda idu slike prelepe izmanikirane, stajlingovane, isfrizirane mame i iste takve ćerkice. Obe digle ručice pa glasaju. Mama ima brižan izraz na licu. I zbog deteta i zbog odgovornosti koju na nejakim ramenima nosi. Inače, detetu je i tata političar pa nam je, eto, svima jasno šta će slatko detence da postane kad poraste.

Pa dobro, zašto onda žalimo naše babe koje su morale sa decom u naramku da kopaju, čuvaju ovce i rade sve one druge stvari kojih se mi danas onoliko stidimo. Ovce i opanci, kad je to bilo, o čemu pričamo! Ama stanite, polako, svi se sećamo naših baba, dve generacije su u pitanju! Elem, koja je razlika između super političarke i super babe? U stvari, postoji razlika, baba je bila u prednosti, dete joj je bilo na svežem vazduhu, ona ga hranila zdravom hranom, i čuvajući ovce imala onoliko više vremena od ove super parlamentarke. Mada, nije političarka mutava. Njoj ipak mozak brže radi nego našoj babi, jerbo je ona lukavo smislila kako će marketinški da iskoristi najsvetiji trenutak žene –pramajke. Pa je rešila da ubije šaku mušica, odjednom naravno. Jer, da se zna, ona svoje dete ne napušta nikada! Ne da ga nikome! Ona može sve!

Licija Ronculi, poslanica Evropskog parlamenta sa ćerkom, foto Reuters

Licija Ronculi, poslanica Evropskog parlamenta sa ćerkom, foto Reuters

Zašto joj neko ne zabrani da maltretira dete? Zašto ono mora da sedi u upuvanoj prostoriji, (pa, i političari prde) punoj virusa raznijeh? Zašto ga ne da bebisiterki da ga odvede u park da se igra s drugom decom? Da li njoj, lepoj i uspešnoj, treba da se kaže da će dete više koristi imati od druženja sa decom nego političarima? Zašto je neodgovorna i maltretira dete?

E sad, ne mogu ja da govorim majci šta će da radi sa svojim detetom, ali odakle njoj pravo da meni nabija osećaj krivice i kompleks niže vrednosti. Da li su loše majke-žene one koje dva dana posle porođaja ne đipe na noge lagane pa na scenu bilo koje vrste!

Da li njoj dete sedi u krilu i kad kod kuće piše svoje političke pamflete? Koliko ima kuvarica, služavki, stilista, frizera koje su to isto dete spremali za taj isti parlament.

Zašto ona može dete u parlament, a meni kad je dete bilo malo, pa palo u sa ljuljaške u vrtiću, pa joj se na čelu ispostavila izbočina veličine jajeta koja je pokazivala nameru da pukne na vrhu, pa je doveli meni na radio, a ja spremala emisiju, a moj šef kukao na sav glas da se vukljam u studio… I bio sav očajan zbog peha da se baš njemu dogodi pizdarija sa razbijenom dečijom glavom.

Dokle će bre, da nas zajebavaju sa super mamama, super ženama, super ribama? Ne mogu novine da otvorim da mi ne iskoči Hajdi (Klum) koja mi jodluje u facu sa sve svojim mega sposobnostima. Žena bre rađa neprestano, snima dve serije, šeta manekenskim pistama, pravi cipele, veš, sveprisutna je i svemoguća. Ili mi uleti ona Endži, vlasnica Breda Pita, o kojoj sam se zaklela da neću ni reč više.

Zašto nigde ne piše da li su super mame super i kad dobiju nervni slom zbog toga što su na onu gore pomenutu babu pa im se rano pojavljuju bore na čelu? Da li su super kad se vrate sa plastičnjaka podlivenih očiju? Da li je dete u blizini kad povraćaju sve što pojedu, kad malo šmrknu ili se bocnu? Kad urlaju na sekretarice ili poslugu, kad histerično zanovetaju, kad ulete u depresiju zbog tričarija, kad lome sve po kuci, ili njih lomi muž?

Ne pada mi na pamet da imam bilo kakvu grižu savesti! I nemojte me više zajebavati sa super-ženama!

Željka Bašić-Savić

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.