Autorski portret Arsenija Jovanovića na Sterijinom pozorju

Arsenije Jovanović, iz arhive A. Jovanovića.

Arsenije Jovanović, iz arhive A. Jovanovića.

Na Sterijinom pozorju, u utorak 17. marta 2015. godine u 18 časova, biće predstavljen autorski portret jedinstvenog stvaraoca – reditelja, prevodioca, profesora FDU, svetskog putnika-moreplovca, kompozitora, fotografa, filozofa, pisca Arsenija Arse Jovanovića.

Ovo druženje na kome će govoriti Arsenije Jovanović i Suzana Spasić pokušaće da u okviru “Pozorijanskih susreta” približi publici rad ovog svestranog stvaraoca, jedne prave renesansne ličnosti, čije pozorišne režije (Korešpdencija, Kolubarska bitka) su ostavile dubok trag u istoriji teatra, čije kompozicije su nagrađivane širom sveta, a neke su svoje mesto našle i u filmovima Terensa Malika i koreografiji Naća Duata za Plesnu kompaniju Marta Grejem, i čije knjige i fotografije beleže poseban pogled na svet i okruženje ovog autora.

Program: Događaj u mestu Gogi, Srpsko narodno pozorište, 1955. - iz arhive Arsenija Jovanovića

Program: Događaj u mestu Gogi, Srpsko narodno pozorište, 1955. – iz arhive Arsenija Jovanovića

Arsenije Jovanović svakako je ličnost koju nije lako opisati i predstaviti. Za Novi Sad ga vezuju i porodične i profesionalne veze. Diplomsku predstavu “Događaj u mestu Gogi” upravo je postavio u Srpskom narodnom pozorištu 1955. godine (sa scenografijom Bojana Stupice). Ovih dana, Arsenije Jovanović pripremio je za objavljivanje treću knjigu – “Rađanje pozorišta”  koja govori o vremenima kada je jedno pozorište, Bitef teatar, nastajalo, a jedna država polako kretala ka sopstvenoj propasti. Ova slojevita, dnevnička pripovest koja podseća na ljude koji su uticali na rast jednog pozorišta ali i ljude koji su uticali na raspad jedne zemlje, svakako će izazvati mnoge da je pročitaju. Izlazak iz štampe ove knjige očekuje se do kraja godine. O njoj i ostalim raznovrsnim stvaralačkim naporima, iskušenjima, rezultatima i stremljenjima, biće reči na Sterijinom pozorju u okviru ovog specifičnog autorskog portreta.

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.