David Štrbac: Gitara i atmosfera koju ona stvara

David Štrbac, gitara, Vienna Guitar Sextet, foto: D. Štrbac

David Štrbac, gitara, Vienna Guitar Sextet, foto: D. Štrbac

Mladi, višestruko nagrađivani gitarista David Štrbac ponovo je pred beogradskom publikom, sa svojim kolegama, sa kojima čini Vienna Guitar Sextet – Bečki gitarski sekstet. Oni prvi put nastupaju zajedno u Beogradu, 22. novembra 2017. godine, na koncertu u Jevrejskoj opštini. Koncert počinje u 20 časova i ulaz je slobodan. Sekstet čine studenti prestižnog bečkog Univerziteta za muziku i scenske umetnosti, talentovani gitaristi koji su u Beč stigli sa raznih strana sveta – iz Francuske, Japana, Koreje, Kanade, a David Štrbac iz Srbije. Povoom predstojećeg beogradskog koncerta, razgovarali smo sa Davidom.

Kako ste se odlučili da se posvetite gitari? Stiče se utisak da gitara nikad nije dovoljno priznata i da je nekako teško umetniku koji se posveti ovom divnom instrumentu da se “probije” u moru klavira, violina, gudača?

Mislim da tu nije postojao trenutak odluke, to se desilo postepeno, uz mnogo rada gitara je postala nešto što me čini srećnim i prati me kroz svakodnevni zivot. Iako je situacija realno takva, lično nemam taj osećaj, zbog toga što smatram da svaki instrument služi muzici, i igra svoju ulogu. Takođe, postoji puno festivala za gitaru, tako da se snalazimo.

Kako se kod nas razvija gitarska scena, s obzirom na to da je jedan od prepoznatljivih beogradskih festivala upravo posvećen gitari – Guitar Art Festival?

Kao i uvek sa usponima i padovima, ali Guitar Art Festival je defintivno nešto sto je meni lično mnogo pomoglo i voleo bih da kod nas postoji više festivala na tom nivou.

Studirate u Beču na jednoj prestižnoj muzičkoj akademiji. Zbog mladih umetnika, da pojasnimo kako ste stigli do Univerziteta u Beču, kakva je to škola i kako izgleda studirati na njoj?

Studiram na Univerzitetu za muziku i scensku umetnost u Beču, na drugoj godini u klasi prof. Alvaro Pierri. To je bio veliki put, i smatram da je do toga došlo prirodno, nakon dugog rada, velike pomoći mog tadašnjeg profesora Borisa Đujica i sticanja iskustava na internacionalnim festivalima. Studiranje gitare znači časove jedan na jedan sa profesorom koji vas odabere, a za to je potrebno ostaviti odličan utisak na prijemnom ispitu kao i na konsultacijama pre istog. Akademija je jedna od najboljih u svetu, uslovi su fantastični i omogućuju dalje usavršavanje i sticanje znanja kako o klasičnoj muzici tako i o drugim žanrovima kao sto su džez i pop muzika.

Vienna Guitar Sextet, foto: via David Štrbac

Vienna Guitar Sextet, foto: via David Štrbac

Sa petoro kolega osnovali ste sekstet koji će nastupiti u Beogradu na koncertu. Kakav ste repertoar pripremili?

Sekstet je nastao kao ideja našeg profesora radi upotpunjavanja nastupa koji smo imali povodom 200 godina univerziteta u Beckom Koncerthausu. Za ovaj koncert smo pripremili Concierto Iberico, Federika Morena Torobe koji je fantastičan primer španske muzike koju ja lično mnogo volim. Osim toga, svako od nas će nastupiti i solistički, sa veoma popularnim kompozicijama za klasičnu gitaru.

Vienna Guitar Sextet, foto: via David Štrbac

Vienna Guitar Sextet, foto: via David Štrbac

Kakvi su dalji planovi, i sekstetu i Vama lično?

Što se mene tiče, planiram par solističkih koncerata od kojih ce jedan biti 12. aprila u galeriji SANU. Sekstet ce nastaviti da se razvija i da nastupa u Beču, a nadamo se i u inostranstvu.

Šta gitaru odvaja od drugih instrumenata?

Gitaru od drugih instrumenata najviše odvaja boja tona koju proizvodi. Po meni je najbolja karakteristika gitare atmosfera koju stvara.

Koje komozitore najradije izvodite?

Lično, najviše volim špansku i latinoameričku muziku. Moji omiljeni kompozitori su Isak Albeniz i Agustin Barios.

Suzana Spasić

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

One Response to David Štrbac: Gitara i atmosfera koju ona stvara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.