Izložba “Srbija 1914” otvorena u Istorijskom muzeju Srbije

"Srbija 1914", Istorijski muzej Srbije, septembar 2014 - januar 2015.

“Srbija 1914”, Istorijski muzej Srbije, septembar 2014 – januar 2015.

Povodom obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata, Istorijski muzej Srbije, u sadarnji sa Vojnim muzejom pripremio je interaktinu izložbu “Srbija 1914”, koja je otvorena 15. septembra 2014. godine, a trajaće do januara 2015. Izložbu je otvorio Ljubiša Diković načelnik Generalštaba Vojske Srbije.

Sistematski pristup u tretiranju istorijskih činjenica  donosi nam jednu posebnu izložbu koja, kroz različite celine predstavlja srpsko društvo u raznim etapama. Dok nas uvodni deo izložbe vodi kroz dinamičan razvoj srpskog društva na početku 20. veka, kroz vreme emancipacije i uspona Srbije, centralni deo izložbe čini rekonstrukciju ratnih zbivanja u Srbiji 1914. godine. Borbeni napor srpske vojske i naroda, ispoljen u prvoj godini Velikog rata u odbrani od austrougarske agresije, predstavlja jedno od ključnih iskustava srpske nacije u njegovoj novovekovnoj istoriji.

Pored predmeta koji su pripadali značajnim ličnostima, predstavljeno je i kompletno naoružanje koje je naša vojska koristila te 1914. godine, a pored toga tu je i propratna oprema, kao što su opasači, ali i čarape koje su vojnici tada nosili.

Za ovu priliku napravljena je aplikacija –  mobilna platformu pod nazivom “Srbija 1914” i kroz nju će posetioci na zanimljiv način moći da uče o istoriji. Aplikacija je tako urađena da u 3D tehnologiji dočara žive slike iz 1914. godine, koje će posetioce dodatno informisati o prelomnim danima srpske istorije, zabaviti i obradovati. Aplikacija oživljava i ličnosti i značajne građevine koje dočarava i “oživljava” tako što će gledalac moći da vidi kako su “rasle” od temelja do krova. Istorijski muzej Srbije organizovao je i interaktivnu igru – Geolokacijksu potragu za kulturno-istorijskim blagom, koja na zabavan i inovativan način omogućava publici da upozna kulturni, naučni, privredni i politički život Beograda i Srbije uoči Prvog svetskog rata.

Aplikacija će ujedno zabaviti i najmlađe posetioce interaktivnom bojankom koja omogućava da se oboje uniforme i animirane karaktere iz proširene realnosti.

Autori koncepcije izložbe su: muzejski savetnik Nebojša Damnjanović i viša kustoskinja Snežana Solunac iz Istorijskog muzeja Srbije i kustos Vojnog muzeja Vuk Obradović.

Tokom trajanja izložbe u okviru pratećeg programa predviđeni su brojni sadržaji poput projekcija igranih i dokumentarnih filmova, tribina, predavanja i kreativnih radionica za decu i mlade.. Ne propustite ovu izložbu koja je podjednako zanimljiva i za decu i za starije, a više o interaktivnom karakteru izložbe možete saznati na stranici koja je za ovu priliku napravljena:

http://www.srbija1914.rs/

S.Spasić

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.